Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Εναλλακτικές για περικοπή δαπανών

Εναλλακτικές για περικοπή δαπανών
Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο εξετάζει τώρα η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη Δευτέρα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, αλλαγές στη φορολόγηση και άλλες διαρθρωτικά μέτρα πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, κυρήσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, η κυβέρνηση μετρά τις αντιδράσεις που ήδη προκαλούν οι προτάσεις για την περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στους δημοσίους υπαλλήλους και διαμορφώνει εναλλακτικά σενάρια μέτρων που θα οδηγούν σε περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Τη Δευτέρα το απόγευμα αναμένεται να δοθεί το στίγμα των μέτρων από τον πρωθυπουργό, κατά την επίσημη έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Κατά τις πληροφορίες, η εναλλακτική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να «παγώσουν» για τρία χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να γίνουν δραστικές περικοπές στις πολλαπλές αμοιβές στελεχών του Δημοσίου (συμμετοχή σε φορείς, οργανισμούς κ.α.).

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου επιμένει στην πρόταση για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (παρ' ότι και αυτή η εκδοχή προκαλεί αντιδράσεις) και ταυτόχρονα θέλει να τεθεί «πλαφόν» στο σύνολο των αμοιβών που μπορεί ένας εργαζόμενος να εισπράττει από το Δημόσιο.

Στην πρόταση αυτή εκτιμά ότι θα βρει σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα μέτρα αυτά είχαν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Και φορολογικά μέτρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, κυρίως φορολογικού περιεχομένου.

Στο θέμα της φορολογίας κερδίζει πόντους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, αν και όχι άμεσα. Υπέρ της λύσης αυτής συνηγορεί το γεγονός ότι έχουμε χαμηλότερους φόρους στα καύσιμα από τον μέσο όρο της Ένωσης. Εναντίον της όμως είναι το γεγονός ότι θα πλήξει μεγάλα στρώματα πληθυσμού, μέσω του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα ενισχύσει και τον πληθωρισμό. Σίγουρα, πάντως, θα αυξηθεί άμεσα η φορολογία σε τσιγάρα και ποτά.

Στα φορολογικά μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών, η καθιέρωση γενικευμένου πόθεν έσχες μέσα από διασταυρώσεις εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης, η καθιέρωση μιας προοδευτικής κλίμακας με ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνσεις για τα υψηλά και η λήψη μέτρων για τη φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών.

Ετοιμάζεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγη: www.in.gr